top of page
Zoeken
Foto van schrijverMerlijne

Leren programmeren - Stappenplan

Bijgewerkt op: 21 jan. 2023

Juist ook op oudere leeftijd, of met een beperking, kan het programmeren een hele uitdagende bezigheid zijn, die veel voldoening geeft. Je kunt dit namelijk ook prima als hobby beoefenen.


Ik merkte zelf dat de cursus die mij werd aangeboden, op de dagbesteding waar ik kwam, niet goed aansloot. Ik vond het te onoverzichtelijk en het boek sprak mij niet aan. Daarom ben ik op mijn eigen manier gaan leren.


Er zijn zoveel gratis resources beschikbaar op het internet. En het leuke van programmeren is dat je helemaal je eigen richting en uitingsvorm kunt bepalen. Eigenlijk is het ook een hele creatieve bezigheid.


Voor mij waren deze stappen heel belangrijk in het proces:


Wat heb je nodig om te leren programmeren?

Een werkende computer. En dat hoeft echt geen mega snelle te zijn.

Een internet connectie is hierbij erg handig.

Wat tijd.


Bedenk eerst wat je met je programmeer kennis wil gaan doen.

Wil je mobiele apps maken? Websites? Desktop applicaties? Of gewoon het programmeren op zich beoefenen. Bijvoorbeeld competitief. Voor hobby of werk? Dit is belangrijk omdat je zo je eerste taal kunt kiezen waarin je wil gaan leren programmeren.


Python is bijvoorbeeld een ideale taal voor beginners.

Dan is het tijd om een IDE te installeren.

Dit is je ontwikkelomgeving. Een soort geavanceerde teksteditor speciaal gericht op programmeren.


Deze editors zijn vrijwel altijd gratis te downloaden.

Voorbeelden zijn: IntelliJ, Eclipse en PyCharm.


Installeer de bibliotheken en compiler.

De code die je schrijft moet nog gecompileerd worden als je het wil uitvoeren. (dit is een bewerking die de broncode omzet in een computertaal.)

Iedere taal heeft zijn eigen compiler. Deze moet je vaak nog installeren. Soms moet je ook nog bibliotheken (libraries) voor de betreffende taal installeren.


Het kan handig zijn om een instructievideo op YouTube te kijken, hoe je de editor, de compiler en de bibliotheken voor de taal kunt installeren.

De editor moet namelijk vaak ook nog "Verbonden" worden met je libraries en compiler.


Zoek dan naar hulpbronnen die je informatie verschaffen over je gekozen programmeertaal.


Als je de Engelse taal enigszins beheerst zou ik al je programmeerproblemen en studievragen alleen nog in het Engels googelen. In het Nederlands is het ook mogelijk maar in het Engels zijn er veel meer bronnen beschikbaar. En al doende word je technische woordenschat vanzelf groter.


Iedere programmeertaal heeft taaleigen documentatie online staan. Hierin vind je de informatie, voorbeelden, instructies en API documentatie om de taal te gebruiken. De syntax zijn de taalregels van de programmeertaal. Die moet je dus onder de knie gaan krijgen.


Stack overflow is een hele bekende en onder programmeurs veelgebruikt forum waar mensen programmeer vragen stellen en elkaar antwoorden geven.


YouTube heeft heel veel tutorials gemaakt door programmeurs. Je kunt er complete beginners en geavanceerde cursussen vinden taalspecifiek. Ook als je iets wil gaan programmeren kun je op YouTube meestal wel iemand vinden die daar een filmpje over heeft gemaakt.


Udacity.com is een website van Google die gratis en betaalde cursussen aanbied op het gebied van programmeren. Het word op een, vind ik, leuke speelse manier gepresenteerd. En erg visueel waardoor het in mijn geval beter bleef hangen.


Boeken

Om de algemene programmeer concepten beter te begrijpen heb ik "Programmeren voor Dummies"gelezen en een crash course computer science op YouTube gevolgd.Het boek "Code" van microsoft (Charles Petzold) geeft ook een goed beeld van hoe een computer werkt.


Oefenen

Net als bv een vaardigheid als het leren van een instrument, of pottenbakken, is het belangrijk dat je je kennis toepast. Dus niet alleen lezen erover maar doen!


Ik heb zelf de oefeningen gedaan van de website: https://programmingbydoing.com/ en in competitieve vorm: https://www.codewars.com/ . Je krijgt kleine en grote programmeeropdrachtjes om zo je vaardigheden te verbeteren. Zo bouw je gelijk een verzameling code op.


Version Control

Naast het programmeren kan het erg handig zijn om in het begin gelijk al een vorm van Version Control te leren. Je slaat dan al je code op in een cloud en alle versies daarvan.

Zo kun je vanaf iedere computer bij je code. En als je computer crasht staat je code nog (afgeschermd) online. Je kunt zo ook je code terugzetten naar een vorige versie.


Een vorm van version control heet GIT. Het is even een kluif om te leren maar er zijn genoeg gratis cursussen online die je kunnen helpen. Op de website https://bitbucket.org of https://github.com/ kun je dan je code opslaan en in je IDE (editor) downloaden of bewerken.


Tot slot: Geef niet op! Ook al laat je het even een paar weken liggen, je kunt het altijd weer oppakken waar je gebleven bent. En het geeft zon voldoening als je zelfgeschreven code werkt! Je hoeft geen nieuwe Bill Gates te worden als jij er maar plezier en voldoening uit haalt.

















63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page